Rola probiotyków w organizmie człowieka.

Probiotyki

Dobroczynne oddziaływanie na zdrowie ludzkie bakterii wytwarzających kwas mlekowy, jako pierwszy zauważył rosyjski mikrobiolog IIja Miecznikow pod koniec 19 wieku. Przypuszczał, że spożywanie produktów zawierających bakterie mlekowe może doprowadzić do wszczepienia w przewodzie pokarmowym pożytecznych drobnoustrojów, które zastąpią patogeny. W celu nazwania takich drobnoustrojów w 1965 r. wprowadzono nazwę probiotyk.

WHO/FAO definiuje probiotyki jako żywe organizmy, które podane w odpowiedniej ilości oddziaływają pozytywnie na organizm ludzki.
Preparat probiotyczny to taki, który zawiera odpowiednią ilość żywych, ściśle określonych drobnoustrojów, wywołujących zmianę mikroflory w odpowiednich miejscach organizmu gospodarza i dzięki temu wywierających pozytywny wpływ na jego zdrowie.


Definicje związane z probiotykiem to prebiotyk i synbiotyk.
Prebiotyk to substancja która jest składnikiem żywności, wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka przez wybiórczą stymulację rozrostu jednego lub więcej gatunków bakterii zasiedlających jelito grube człowieka, m.in. rozpuszczalne błonniki pokarmowe (pektyny np. z jabłek, płatków owsianych).
Symbiotyk – to kombinacja obu prebiotyku i probiotykiem.


Odpowiednia równowaga flory jelitowej jest regulowana poprzez właściwą dietę wraz z ewentualną suplementacją probiotyków i/lub prebiotyków. Wszystkie wyizolowane szczepy drobnoustrojów probiotycznych, korzystnie oddziaływujące na zdrowie, muszą charakteryzować się następującymi cechami:
•    zdolność przylegania do komórek nabłonka jelit (czyli zdolność adhezji),
•    pochodzenie od człowieka,
•    brak związków toksycznych dla człowieka,
•    wytrzymała kolonizacja przewodu pokarmowego,
•    antagonistyczna reakcja w stosunku do drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym,
•    wytrzymałość na panujące kwaśne środowisko w żołądku oraz środowisko żółci,

Znaczenie naturalnej flory jelitowej człowieka
Wpływ na organizm fizjologicznej flory jelitowej jest bardzo istotny. Jego działanie obejmuje:
•    Tworzenie przez bakterie jelitowe substancji, hamujących lub zabijających patogeny, m.in. kwasy organiczne, nadtlenek wodoru i bakteriocyny.
•    Zatrzymywanie wzrostu bakterii patogennych poprzez wytwarzanie niekorzystnego otoczenia (kwaśne pH), a także stymulację perystaltyki jelit.
•    Oddziaływanie cytoprotekcyjne, które pobudzają procesy regeneracji nabłonka jelit, przez wytwarzanie substancji, takich jak arginina, cysteina i glutamina.
•    Pobudzanie aktywności układu immunologicznego człowieka.
•    Tworzenie krótko-łańcuchowych kw. tłuszczowych (np. octowego, propionowego, masłowego), będących czynnikiem energetycznym dla nabłonka jelita grubego.
•    Produkcja takich witamin jak: B1, B2, B12, K.
•    Aktywność w procesach trawienia pokarmów zawierających laktozę, oligosacharydy i niektóre rodzaje błonnika.
•    Redukcja poziomu cholesterolu we krwi dzięki przetwarzaniu go poprzez niektóre bakterie w sterole.
•    Właściwości antykancerogenne na zasadzie hamowania procesów gnilnych, w których wytwarzane są nitrozaminy.
•    Łatwość w wchłanianiu wapnia.

Script logo